Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Снежните кучета на Витоша

Клубът по мъшинг - любимо място за децата

04.02.2019 | 18:30 Редактор: Ивайло Николов
Снежните кучета на Витоша

Аххак, Иннук, Айра, Зерон , Арис и  Дезира – това са само малка част от снежните кучета на спортния клуб по мъшинг у нас. Всеки уикенд те могат да бъдат видени по склоновете на Витоша, теглейки шейни и водени от техните собственици. 

Христина Янкова и Димитър Агонцев са основателите на клуба по мъшинг и вече пета година успешно пренасят приказката от филмите "Снежни кучета" и "Осем герои" и по нашите планински дефилета. Идеята им се радва на все по-голям интерес, особено от страна на децата.

Най-малката възрастова категория участници в клуба са между три и пет години, но винаги качени на шейните заедно с инструкторите на клуба, или с вече обучените си родители.

"Децата и кучетата се разбират страхотно. Нашите срещи тук, в планината, винаги са един малък празник. Това е и начин да покажем на децата, че животът е навън, извън телефоните и таблетите. Освен това, ние ги учим и как да пазят околната среда" - казват Христина и Димитър.

Макар че основните теглещи шейните, са порода Хъски, до впряговете винаги е и талисманът на клуба - малкият питбул Ечо, собственост на фотографа Елица Данаилова.

Повече за снежните кучета на Витоша, вижте в репортажа на репортера Божила Симова, оператора: Александър Иванов и монтажиста Даниел Георгиев