Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

С дрон опитвали да вкарват вещи в затвора

Няма хора и техника в системата

04.04.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
С дрон опитвали да вкарват вещи в затвора
С дрон опитвали да вкарват вещи в затвора

За да вкарат предмети в затвора вече използват дронове и към тях закачат черна торба. Такъв случай имаше преди дни в София, каза Ивайло Григоров от ССЗБ. Той уточни, че от години техниката е остаряла, а на един надзирател се падат по 100 лишени от свобода. За разлика от Европа, където за 30-40 души отговоря един човек.

Оставките нищо няма да променят, каза Григоров. Предишният директор на ГДИН Гергана Георгиева припомни, че техниката в Софийския затвор е много стара и от години не е подменяна. Липсата на хора и техника е сериозен проблем, допълни тя.

В  предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR директорът на агенцията по трансплантации Марияна Симеонова посочи, че у нас около 1100 човека чакат подходящ донор за трансплантация на орган. За съжаление има случаи, при които хората чакат за бъбрек 15 години.

Средно 40 човека годишно у нас не дочакват орган и умират. Въпреки всичко броят на трансплантациите в България в последните няколко години е значително по-висок спрямо периода 2012-2014 година.

Вижте и първите думи на алпиниста Боян Петров преди заминаването му.