Прозиводителите на бира очакват спад, който е около един процент. Статистиката отбелязва 12 процента спад на консумацията в заведенията.Обратна на тази тенденция е консумацията от магазина.
Според проф. Йовчо Кабзев на пазара у нас се продават десетки видове бира, част от която вносна. Българската обаче не отстъпва по качество. Правилното съхранение на бирата е на 5-10 градуса, в стъклена бутилка или кен. Най-добра е бирата в кег, която се продава наливна, обясни той.
Ивана Радомирова от съюза на пивоварите отбеляза, че през лятото консумацията на бира расте около 50 на сто. А тази зима е била тежка за бранша у нас. Имало е фабрики, чиято база е била засегната от тежките метеорологични условия. За последните 3 години вложенията в нова техника и производство са около 140 млн. лева., посочи Радомирова.