Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Какво предстои пред Европа

Гергана Паси заяви пред Bulgaria ON AIR, че България може да празнува, за присъединяването си към клуба на най-силните нации в света

09.05.2017 | 19:58 Редактор: Жанета Нейкова
Какво предстои пред Европа

България може да празнува на 9 май с пълна увереност, че се е присъединила към клуба на най-силните и най-проспериращи нации в света! Това каза пред репортер на Bulgaria ON AIR Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси в правителството на Сергей Станишев.

За предаването "Директно" тя изрази мнението си за празника на Европа и Европейския съюз, в който България членува от 2007 година насам. 

Гости в студиото на Димитър Абрашев коментираха как изглежда Европа днес, повече от век по-късно, след подписването на Декларацията на Робер Шуман през 1950 г. и каква е ролята на България в съюза.

"Европейският съюз не може да ни даде сигурност, стабилност и работа, ако не положим пропорционални на тези предизвикателства усилия", смята Юлияна Николова, експерт по европейски политики. Според нея трябва да помислим каква е причината да се създаде ЕС и да отговорим на неговите принципи. 

Огнян Златев пък е на мнение, че сигурността продължава да бъде голямо предизвикателство за общността, "имайки предвид цялостното развитие на световната политика и това, че около границата ни непрекъснато се случват конфликти", твърди ръководителят на представителството на Европейската комисия в България. 

По думите му Европа представлява стабилно и атрактивно място за живеене и работа, а това привлича все повече хора от различни места на света, някои от които бягат от конфликти.