Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

За съединението и разединението на една нация

Разговор с проф. Антоанета Христова и проф. Андрей Пантев в "Директно" по Bulgaria ON AIR

06.09.2016 | 22:10 Редактор:
За съединението и разединението на една нация
За съединението и разединението на една нация

Как се нарича нация, в която негитивизмът и завистта са на пиедестал? Сещаме ли се само на празника на Съединението за това как може да бъдем обединени като нация? Има ли национална кауза, зад която да застанем? Липсват ли лидери? В какво търсим опора и само политиката ли разединява нацията?

Народът леко е позабравил историята си и на всеки 4 години търси своя нов месия. По темата говориха проф. Антоанета Христова и проф. Андрей Пантев.

"Историята винаги е заложник на политиката, но невинаги в негативния смисъл на думата. Когато имаме ниско самочувствие се опираме на историята", каза в предаването "Директно" проф. Андрей Пантев.

"Когато говорим за обединение ползваме думата "кауза". Каузата е идея, зад която хората се обединяват, когато имат общ враг, и то обикновено външен враг. Когато несправедливото се отнася до българската група, типичната реакцията на човека е да се обедини и да се защитава", коментира проф. Христова

Проф. Пантев добави, че не сме по-разединени от французи, англичани и американци, "които по текущи въпроси са доста необединени". 

Вижте целия разговор по темата във видеото: