fallback

Кое може да ни обедини като нация?

Идеята е тази, която може да ни обедини, коментираха Мария Пиргова и Петко Христов в предаването Директно

06.08.2016 | 11:00 Автор: Ирина Георгиева

Каква трябва да бъде фигурата на бъдещия президент, за да обедини народа. Това коментираха политологът Мария Пиргова и директорът на Института за етнология и фолклористика Петко Христов в предаването Директно.

Мария Пиргова не смята, че българите са толкова разединени. По думите й наистина българската нация има своите особености, не действа хармонично, по-различна е от другите, защото има далеч по-стегнати народи и даде пример с Германия, с която често се сравняваме.

Чувството на разединени обаче се увеличава, коментира тя.

"Защото имаме страшно много информационни медии, насочени към различни страни, групи и хора. Те ги делят, защото имат различни интереси и трябва да потребяват според интересите си. Според самата икономика на потреблението, на капитализма, нашата насоченост към висок стандарт на живот, към различия, създава видимост, че сме много разединени. Аз обаче не смятам, че това е така", обясни политологът.

Според нея държавата ни е много слаба, но ако се появи външна заплаха, българите ще покажат принадлежност към страната си.

Това, което обединява нацията е или националният идеал, или общият враг - външен или вътрешен, коментира и Петко Христов.

"На мен много ми се иска все още да има такъв национален идеал, който да обедини нацията с идеята за просперитет. Въпреки че в последния половин век много от тези идеали вече ги няма, а няколко поколения българи израснаха с отчужденост към държавата, отчужденост от институциите, от тези национални идеали", заяви той.

По думите му все повече Терминал 2 се превръща в начина, по който се спасяваме отделно, но няма как да оцелеем по този начин. Идеята е тази, която би могла да ни обедини, смята Христов.

Чуйте целия коментар какво може да ни обедини и каква трябва да е фигурата на бъдещия президент:

 

fallback
Още от Директно
fallback