fallback

Тъмни субекти ли сме на Балканите

Когато държавите на полуострова сме във фокуса на света заради бежанския наплив - как се вписват балканските страсти, историческите връзки, различността на балканските народи в Европа? В студиото - приликите и разликите между съседните нации и шансовете

21.04.2016 | 10:33 Автор: Неда Василева

Балкансият полуостров е дом на народи - колкото различни, толкова и приличащи си, предмет на много изследвания и любопитни проучвания. Тук бушуват бурни страсти, емоции, неподчинението се превръща в правило, а зачитането на определени идеали, наложени ни отвън, се подценява.

Наричат ни "задния двор на Европа" - защо? Според прочутия сръбски писател Милош Латинович, автор на книгата "Сто дни дъжд", балкаснките народи много си приличаме. В своята книга, той пише за парадоксите по нашите ширини, в същото време вярва, че вървим в правилната посока - с европейското си бъдеще и съхраненото минало.

Популярният рап изпълнител Румънеца е категоричен, че трябва да вървим по своя път, но и да се оглеждаме повече и да се сравняваме със съседите. Той направи паралел с Букурещ, където има големи промени особено в последните години. По думите му, Румъния напредва много в сравнение с България, основната причина е, че тук се разкъсваме между Изтока и Запада, опитвайки се да угодим на всички. 

Със сигурност музиката, танците, изкуството ни сплотяват, защото там ни е силата - категорични са и Латинович, и Румънеца. Вижте още от разговора с тях:

За всичко, което Ви интересува, пишете на фейсбук страницата ни DirektnoONAIR.

fallback
Още от Директно
fallback