Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Терористите в българските села – докога

Терорът - ежедневие в селата. Това ли е равносметката, която можем да направим, след като побоите, кражбите и насилието над възрастни и беззащитни хора е ежедневие? В Директно говорим с журналиста и писател Силвия Томова, преподавателя в СУ Георги Бърдаро

31.03.2016 | 10:34 Редактор: Неда Василева
Терористите в българските села – докога

Докато Европа се бори със зловещия, но инцидентен тероризъм, малка България е в ежедневен плен на страха. Разбойници, престъпници, рецидивисти, хора от малцинствата, безделници вилнеят в селата. Ужасът на беззащитните ни майки, бащи, баби и дядовци не винаги се регистрира дори. Той не е само полицейска сводка, той е реалност, диагноза за съвременна България.

"Ако загубим селото, каквото сме го познавали ние като деца - със спокойствието и уюта, губим цял един културен пласт", каза в студиото журналистът Силвия Томова. Според нея, процесът по връщане към ценностите и идеалите ни, към нормалните човешки взаимоотношения без насилие и агресия, е много труден, почти невъзможен. 

Преподавателят в СУ Георги Бърдаров сподели това мнение, като допълни, че в основата на тази промяна е образованието. И все пак - той вижда светлината в очите на своите студенти.

От първо лице чухме и гледната точка на кмета на община Борован Десислава Тодорова - местната управа опитва да предотврати набезите на побойниците и грабителите в селата, но липсва достатъчно полиция. "За пет села - само девет полицаи", каза Тодорова. Чуйте и вижте още по темата във видеото.

За всичко, което Ви интересува, пишете на фейсбук страницата ни  DirektnoONAIR.