Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Има ли рецепта България да спре да бъде най-бедна в ЕС

На 17 декември в Директно питаме хората: кога според вас държавата ни ще спре да оглавява челните места за бедност в ЕС?

23.12.2015 | 15:52 Редактор:
Има ли рецепта България да спре да бъде най-бедна в ЕС
Има ли рецепта България да спре да бъде най-бедна в ЕС

Какво трябва да се направи, за да бъде намален драстично броят на критично бедните, на хората, които разчитат само на социални помощи,

Всеки десети българин е в риск от дълбока бедност, а един от пет души се намира под линията на бедността. Това означава, че над 1 милион и 500 хиляди всеки ден се борят с глад, недоимък и липса на продукти от първа необходимост. Най-рисковите групи са тези на децата, пенсионерите и икономически неактивните българи.60 % от пенсионерите са под прага на бедността, 84% от семействата получават месечен доход за деца, което означава, че те нямат по 380 лева на глава от семейството. Междувременно, кабинетът одобри нова линия на бедността за следващата година, която е по-висока с 14 лева и вече ще бъде 300.

Затова въпросите са много: Откъде трябва да се почне за да станем страна с нормални доходи ? Има ли бързи рецепти или трябва да се заложи сега, за ад има ефект след 5-10 години ? Колко трябва да бъде минималната заплата у нас, колко трябва да е пенсията, за да спрем да сме най-бедната държава в ЕС? Имат ли воля управляващите да променят цифрите?

Ето и част от възможните отговори:

За всичко, което ви интересува, пишете на фейсбук страницата на предаването Direktno ONAIR