Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

В Директно на 14 декември - Трябва ли България да има за съюзници могъщи държави - кои и защо

САЩ или Русия - какво губим и какво печелим от връзките с Изтока и Запада

15.12.2015 | 09:19 Редактор:
В Директно на 14 декември - Трябва ли България да има за съюзници могъщи държави - кои и защо
В Директно на 14 декември - Трябва ли България да има за съюзници могъщи държави - кои и защо

САЩ или Русия - какво губим и какво печелим от връзките с Изтока и Запада? Или ни трябва национална доктрина в защита на българските интереси ? Гост в студиото политологът Иво Инджов, мнения наживо от граждани в центъра на София

Страната ни – кръстопътна държава, геополитически център, пешка в ръцете на големите дипломати или незабележима източноевропейска територия? Наскоро в интервю за британския вестник „Индипендънт“, президентът Росен Плевнелиев заявява официално, че посланието на България към ЕС, към НАТО и към всички евентуални нейни съюзници е, че Балканите би трябвало да се превърнат в сърцето на европейската политика за сигурност. Възможно ли е това и кои са партньорите на страната ни във време на нови и нови конфликти, терористични нападения, енергийна и икономическа несигурност?. Да заздравим традиционните,  но не напълно прозрачни отношения с Русия, да поемем изцяло по презокеанския маршрут, постигайки силна връзка само със САЩ, да балансираме или да опитаме да създадем национална доктрина, с която да защитаваме само собствените си интереси. Имаме ли обаче смелост, ресурси и политическа воля за последното?
Всички тези въпроси стоят на дневен ред и би трябвало да определят бъдещето и пътя на страната ни в икономически, енергиен и дори социален аспект, за да не се превърнем в пионка на Великите сили или по-лошо – в отражение на нечии чужди интереси, които биха навредили на родните.

Коментар в студиото на политолога Иво Инджов. Водещ Неда Василева.

За всичко, което ви интересува, пишете на фейсбук-страницата на предаването: DirektnoONAIR