Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Какво има в колбасите и защо едва 30% от свинското на пазара е българско?

Необходим е по-строг контрол, признават Димитър Михалов и д-р Сергей Иванов

08.11.2024 | 19:00 Редактор:

По традиция най-консумираното у нас месо е свинското. След него се нареждат пилешкото, рибата, телешкото и агнешкото, но най-вече по празници.

Едва между 30 и 40% от свинското по магазините е българско, признават свиневъди. Това важи и за колбасите. По-голямата част от месото, което се влага в тях е вносно, а много малка част от българското прясно свинско се намира единствено в магазините на производителите.

Затова и браншът настоява за въвеждането на Закон за търговия с храни от земеделското производство, за да бъде гарантиран т. нар подход "от фермата до трапезата".

На този фон изследване на Асоциация „Активни потребители“ на 25 марки шпекови колбаси, съдържащи в наименованието си „Бургас“, показва какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.

Оригиналната рецепта включва едва четири съставки – свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, заедно с подправки и вода.

Изводите сочат, че осреднено в изследваните колбаси се установяват 14,7 компонента. Рекордьор е продукт на голяма верига с 23 съставки, описани в етикета, а най-близко до оригинала е такъв със 7 съставки.

Екстремалното нарастване на броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки или т. нар Е-та и други нетипични за колбасите суровини, посочват авторите на проучването.

Но безопасно ли е всичко това за консумация?

Дебат по темата в студиото на "Директно" с Димитър Михайлов, изпълнителен директор на на Асоциацията на свиневъдите в България и д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

Гледайте целия разговор във видеото.