Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Защо борбата с наркотиците в България не постига резултати?

18,8% от студентите и 15% от учениците са употребявали дрога поне веднъж

23.10.2024 | 21:17 Редактор:

През септември прокуратурата отчете близо 1000 задържани за производство, притежание и разпространение на наркотици, като бяха разкрити 21 лаборатории за производство. Сред тях е открита високотехнологична инсталация за производство на тетрахидроканабинол. Въпреки тези успехи, експерти в областта на превенцията смятат, че борбата с наркотрафика остава неефективна, а взаимодействието между институциите не работи добре.

Според доклад на Националния фокусен център по наркомании 18,8% от студентите и 15% от учениците са употребявали наркотици поне веднъж. Неправителствени организации обаче твърдят, че реалният процент на употребяващите е значително по-висок, като според неофициални проучвания над 70% от учениците са опитвали наркотик.

Позицията на Тихомир Безлов

"България е на пътя на хероина от 70-те години на миналия век. През България минаваше трасето до Западна Европа, първоначално от Турция, а по-късно от Афганистан до Иран, Турция и отново Западна Европа. Съдбата ни е поставила на пътя на хероина и това донякъде предизвика хероиновата епидемия, която имахме в края на 90-те години. Ако гледаме новите тенденции, виждаме, че хероинът бива заменен от различни по обем и честота пратки на кокаин през България. Поради факта, че Турция стана голям пазар, имаме и обратния поток", каза главният експерт в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в студиото на предаването "Директно".

Аргументите на Юлия Георгиева

"Ние традиционно си имаме проблем с употребата и то доста сериозен. Превантивните мерки, терапията и рехабилитацията са недостатъчни и по никакъв начин не повлияват търсенето на наркотици, което е един от основните два стълба. От едната страна имаш предлагане, което е трафик, от друга страна имаш търсене. Световните практики казват, че това разделение не е добре и трябва да са четири стълбовете - превенция, терапия и рехабилитация, намаляване на вредите от употребите и трафика, заедно с преследването", заяви председателят на фондация "Център за хуманни политики" Юлия Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Svetlo
преди 1 ден
Че къде въобще има постигнати резултати? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Борбата
преди 2 дни
Да не кажа и в студентски в ония общежития под наем къде ги дават най редовно си готвят и куките си ги знаят и ги пазят и ги хващат и ги пускат. И да са сътрудници тез мишки невиждан толкоз пъти да ги пуснат що е туй ще излязат от мишки май големи пачки иначе не виждам защо така ги пуснат най редовно едни и същи и си готвят те още на другия ден. Пък шофьора нека хванат година да полежи той по голям престъпник е от готвача дилър с непълнолетните деца. Моля ви се махайте се с таз фалшива ваша лъж Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Опоа
преди 2 дни
Хора я вземете се в ръце, кой казва имало борба!*** каква борба след като ги хващат с 30-40 грама *** и кристали и на другия ден ги пускат. Говорим за готвачи дет малки лапета зарибяват и ги затварят секс и наркотици твз готвачи им сваряват мозъците. Какви сме таз борба като в 6-то е навързано като едни чарва. Готвача си има скурва дет прави *** и се *** с капитаните от 6то и ги пазят и ги пускат. За туй в ж.к. Лагера и ж.к. Хиподрума та да не кажа и срещу трето в ония къщички си готвят! Сигнализирай за неуместен коментар