Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Завършена ли е здравната реформа и забравят ли политиците, че и те са пациенти?

Какви промени са нужни в здравеопазването дебатират Илко Семерджиев и Пенка Георгиева

22.10.2024 | 20:28 Редактор:

Българската здравна система е една от най-ниско ефективните в Европейския съюз, а достъпът на пациентите до здравеопазване – един от най-ограничените. Това са част от изводите от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за състоянието на здравната ни система за 2023-а година.

Два пъти по-висок от средното за ЕС е процентът на доплащанията за услуги, включени в здравноосигурителния пакет, директните плащания за услуги и неофициалните плащания.

Междувременно стабилността на здравната система е под въпрос заради огромния недостиг на лекари и медицински сестри, а все още работещите масово са в предпенсионна и пенсионна възраст. Поради тази причина и в редица населени места пациенти нямат възможност да посетят лекар по спешност.

У нас липсват и адекватни планове за превенция и профилактика на социално значими заболявания, което нарежда страната ни сред първите по смъртност от сърдечно-съдови болести и рак.

Голяма част от българското население не е здравноосигурено

На този фон – политическата криза в последните години влошава ситуацията заради липсата на стабилност и изпълнение на националните стратегии и планове.

Темите за разходите и лимитите на болниците, собствеността и управлението на лечебните заведения са чести поводи за скандали.

Ще дочака ли България своята ефективна здравна реформа? - Дебат в студиото на "Директно" между бившия здравен министър Илко Семерджиев и председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Позицията на Пенка Георгиева

"Необходимо е да има здравна реформа, промяна на здравния модел. Но считам, че това няма да се случи. По времето на министър Ананиев, когато имаше стабилна политическа обстановка имаше две кръгли маси и не се стигна до консенсус. Основният проблем между застрахователите, предлагаше се да има застрахователен елемент в новия здравен модел, дойде от там, че няма как да бъде остойностен медицинския труд. И докато МЗ не инициира това остойностяване на лекарския труд, не мисля че ще се случи. За съжаление политиците, заети в  дребните политически борби, не оценяват необходимостта от здравните реформи. Да не забравяме, че здравето няма цвят и всички понякога сме пациенти. Трябва да има по-голяма толерантност към здравеопазването, обединение, надявам се някой ден да се случи това, няма да е в следващия парламент при това фрагментиране. Изчаквайки, хората умират, повече няма да чакаме", категорично заяви председателят на Пациентски организации "Заедно с теб".

Мнението за здравната реформа на Илко Семерджиев

"В периода 19997-2001 г. здравната реформа беше направена. Общественото здравеопазване мина на програмно бюджетен принцип на финансиране, а лечебното - на здравноосигурителен модел на финансиране. Големите промени са направени, остава да подобряваме нещата, където наблюдаваме дефекти. За съжаление видяхме много стъпки назад. От здравноосигурителен на здравно застрахователен. Това беше корпоративен лобизъм, застрахователният модел се основава на риск, ще направим драстичен преход, който е скъп. В САЩ и Швейцария го има - те разходват по над 10 000 долара за здравеопазване, в България  e 860 на глава от населението, НЗОК харчи за административни разходи 1,4% от общия бюджет застрахователните модели харчат до 64% като административни разходи, само отиват за здравеопазване. 

Гледайте цялата дискусия във видеото.