Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Колко души трябва да загинат, за да обърне държавата внимание на психичното здраве?

Бруталните условия в държавните психиатрии – мизерна битова среда, наказания и унизително отношение

21.10.2024 | 20:46 Редактор:

Миналата седмица беше белязана от смъртта на младата майка Биляна Петрова. Свидетелствата на нейни близки, че е страдала от тежка следродилна депресия, отново повдигнаха въпроса за ниското ниво на информираност в обществото по отношение на психичното здраве и от друга страна – липсата на адекватна грижа за страдащите от психични разстройства.

България неведнъж е била обект на тежки критики от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа и редица неправителствени организации, че грижата за психичното здраве у нас е застинала в Средновековието.

Последните констатации в доклада на Комитета изтъкват бруталните условия в държавните психиатрии – мизерна битова среда, наказания, граничещи с изтезания, унизително отношение към пациентите, недостиг на персонал, абсолютна липса на външен контрол над работещите, което води и до прегряване и агресия към обитателите на тези болници.

Мнението на Галина Кабаджова

"Грижата за психичното здраве в България винаги е била на заден план. Като едно по-консервативно общество, все още ни е трудно да свикнем с промените и това, че здравето е цялостен подход, който включва и психичното, и физичното. Неслучайно към днешна дата се сблъскваме с огромния процент нарастваща депресия, тревожност, клинични и психиатрични стигми. Стигмата към психичното здраве се поразпуква, но все още има и се усеща", каза клиничния психолог Галина Кабаджова.

Според нея обществото все още не се е научило как да подава ръка към психично болните.

Позицията на Калина Иванова

"Грижата за психичното здраве e разделенa в две големи ведомства в нашата държава. От една страна е Министерството на здравеопазването, от другата е Министерството на труда и социалната политика. Тези две министерства имат отговорността по изграждане на политики за психичното здраве, защото то не е само в домейна на психиатрията. Тя е крайната стъпка, която вземаме, когато нищо друго не е проработило. Големият проблем е, че в нашата държава другите стъпки липсват", заяви Калина Иванова от фондация "Глобална инициатива в психиатрията" .

По нейни думи страната ни няма ясна политика за превенция и ранни интервенции по отношение на психичното здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Смех
преди 3 дни
Попитайте Калина защо повечето им КЛИЕНТИ лежат в психиатрията и други се грижат за тях, а те вземат половината от пенсиите им!? Сигнализирай за неуместен коментар