Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Ядем ли имитиращи продукти вместо сирене?

В 60% от проби в България съдържанието на вода е над 60 на сто

17.10.2024 | 19:52 Редактор:

В 60% от пробите на бяло саламурено сирене в България съдържанието на вода е над 60 на сто, което е значително над регулаторните изисквания. Това показват изводите от последното проучване на Асоциация "Активни потребители".

От тествани 36 марки, при 19 водното съдържание е между 60 и 70%, а при други две марки надхвърля 70 на сто. За проба са изпратени както евтини продукти под 10 лева, така и скъпи - над 20 лева/кг.

На пазара все по-сигурно навлизат т.нар. "бързозрейки", които са с високо съдържание на вода и произведени по неясно каква технология, отбелязват от "Активни потребители". При този тип продукти се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения, което създава рискове за здравето на потребителите.

Има ли опасност от фалити?

Все пак подобрение спрямо предишни проучвания на организацията има, когато рисковите проби надхвърляха 70%.

На този фон преди дни млекопроизводителите заявиха, че у нас е налице внос на сухо и охладено мляко от трети страни извън Европейския съюз. В магазинната мрежа се продава и пакетирано мляко от Украйна, а много от мандрите произвеждат млечни изделия, като ползват за суровина сухо украинско мляко, казват от съсловните организации.

От друга страна млекопреработватели говорят за опасност от фалити заради дъмпингови цени и високи разходи.

Дебат по темата в студиото на "Директно" между Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите и Богомил Николов от "Активни потребители".

Вижте повече във видеото.