Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Диплома или умения: Какво е по-важно за успеха в кариерата?

Страната ни е на последно място в ЕС по нива на учене през целия живот

15.10.2024 | 18:29 Редактор:

Дипломата или практическите умения? Кое е по-важно? Едва 1,4 на сто от българите на възраст между 25 и 64 години са участвали в различна форма на обучение през изминалата година. Това показват данни на Евростат. Така страната ни се нарежда на последно място в Европейския съюз по нива на учене през целия живот.

Аргументите на проф. Миглена Темелкова

"Безспорно дипломата е изключително важна, но практическите умения в последните години вървят заедно с дипломата. Много от университетите реформираха своя образователен продукт, като привнесоха практическият елемент в самото обучение. Много от университетите партнират с различни компании", каза председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова в студиото на предаването "Директно".

Аргументите на Георги Първанов

"Когато човек е на интервю за работа, най-важни са личностните качества, след това, в зависимост дали има работен опит, дали е средно ниво или по-високо ниво експерт или е млад човек. По-важен е опитът който има и образование, тези неща вървят ръка за ръка. Има разлика обаче между академичното обучение и обучението през цял живот", заяви Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1093 гласа