fallback

Всеки осми мъж ще бъде диагностициран с рак на простатата

"Простатният карцином е на първо място сред раковите заболявания при мъжете", подчерта д-р Александър Герасимов

14.10.2024 | 17:23 Автор: Деси Николова

Ракът на простата е на второ място по смъртност при мъжете в световен план. Изследванията показват, че диагнозата "карцином" чуват все по-млади хора. В тази връзка е информационната кампания за рака на простатата - "Не пропускай".

"Тревожното е, че простатният карцином е на първо място сред раковите заболявания при мъжете. Това е най-често диагностицираният рак при мъжете. Успокоителното е, че е на пето място сред причините за смърт при пациенти с рак в България. Това са динамични данни, които са много регионално специфични и се променят година след година. За съжаление, в България нямаме точна статистика, тъй като Националният раков регистър отдавна затвори врати", каза онкологът д-р Александър Герасимов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи липсата на деклариране на причините, случаите на рак и причините за смъртност изкривява статистиката и не може да разчитаме абсолютно на нея.

"Ако избегнем от точните цифри и абсолютната статистика, всеки един от осем мъже ще развие рак на простата през своя живот. Около 80% от 80-годишните мъже имат карцинома в своето тяло, независимо дали е клинично проявен, или не", заяви д-р Герасимов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ранното поставяне на диагнозата почти гарантира излекуването на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 655 гласа

fallback
Още от Директно
fallback