Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Защо кметовете искат повече средства за общините в бюджет 2025?

Един от основните проблеми е преизчисляването на такса битови отпадъци, отбеляза Силвия Георгиева

11.10.2024 | 20:33 Редактор:

Общините поискаха повече пари от Бюджет 2025. В писмо до финансовия министър от Националното сдружение на общините (НСОРБ) искат още 1 735 млрд. лв. Целта е в общините да влязат малко над 9 милиарда лева.

"Всяка година в началото на октомври ние сме в законово установените срокове на бюджетната процедура. НСОРБ е част от бюджетната процедура на държавата, тъй като ние преговаряме с държавата за парите на общините за следващата година", каза изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева в студиото на предаването "Директно".

Георгиева посочи пред Bulgaria ON AIR, че бюджетът се базира на прецизни изчисления и реални нужди. Основните фактори, които определят тези суми, включват покачването на минималната работна заплата с 16% през 2025 година, увеличението на разходите за образование, здравеопазване, социални услуги, култура и сигурност, както и нови задачи, възложени от държавата, но не финансирани адекватно. 

Кметовете отбелязват, че възнагражденията в тези сектори често не могат да бъдат покрити с настоящия бюджет и местните власти трябва да доплащат със собствени средства.

Един от основните проблеми е преизчисляването на такса битови отпадъци, което трябва да влезе в сила от 2026 година. Въпреки ясната рамка на реформата, общините настояват за допълнителна държавна подкрепа.

Гледайте целия разговор във видеото.