Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Весела Чернева: Европейският съюз гледа на България с подозрение

Имиджът ни много пострада от провалянето на ротацията, каза тя

09.10.2024 | 18:30 Редактор:

Според европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, още утре на Съвета по правосъдие и вътрешен ред ще бъде взето решение България и Румъния да влязат изцяло в Шенген. Думите ѝ бяха последвани от редица реакции, които припомнят, че София и Букурещ отдавна са направили всичко, което е трябвало и много отдавна отговарят на всички критерии.

"Европейската комисия много отдавна съобщи на страните членки, че България и Румъния са изпълнили критериите. Това се случи преди повече от 10 години. Оттогава виждаме, че страните членки не успяват да вземат това решение. Възможно е утре на съвета отново да стане дума за тази тема, но аз не виждам в момента никакви знаци и сигнали за това, че Австрия може да е свалила своите резерви по този въпрос", каза заместник-председателят на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в студиото на предаването "Директно".

Тя обръща внимание и на общия имидж на България в Европейския съюз, който в последно време е силно увреден. Според нея, политическите сътресения в страната са допринесли за намаляването на доверието в България като надежден партньор.

"На България се гледа с доста подозрение. Имиджът на България много пострада от провалянето на ротацията", заяви Чернева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че страната не е изпълнила редица реформи, изисквани в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост.

Гледайте целия разговор във видеото.