fallback

Икономист: Балансирането на бюджета за 2024 година е невъзможна мисия

България ще трябва да отдели повече пари за отбрана, отбеляза Адриан Николов

09.10.2024 | 20:40 Автор: Деси Николова

Служебното правителство стартира преговори с политическите партии, работодателите и синдикатите относно бюджета за 2024 г. В контекста на нарастващите нужди от средства за сигурност, изглежда, че правителството ще търси финансиране за важни сектори, като в същото време ще трябва да балансира различни разходи и приходи.

"Служебното правителство не закъснява по никакъв начин. То си е абсолютно в срок и най-вероятно до края на октомври ще успее да представи нещо, въпреки огромното нежелание на Министерството на финансите да направи това. Служебното правителство се нагърбва с тази тежка задача", коментира икономистът Адриан Николов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи това е невъзможна задача - да балансира приходите и разходите, на база на всички параметри, а и да се вмести в критериите за Еврозоната.

Ситуацията в Близкия изток и на украинския фронт подтиква правителствата в Европа, включително и България, да увеличат разходите за отбрана. Това означава, че част от бюджетните средства, ще бъдат пренасочени към сигурността. Николов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че това е наложителна, но и рискова стратегия, която може да застраши икономическата стабилност на страната.

Политическите пречки пред новите мерки също са сериозен фактор. При липсата на стабилно правителство, много от необходимите реформи може да останат без реализация. Възможността за нови избори и политическа несигурност може да забави или дори да парализира изпълнението на бюджета и реформите.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback