Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Равносметката на конфликта в Близкия изток в жертви, рискове и пропуски

"Службите за сигурност на Израел са допуснали пропуски", отбеляза Пламен Димитров

09.10.2024 | 14:57 Редактор:

Конфликтът в Близкия изток по нищо не личи скоро да приключва. Година след като "Хамас" нападна Израел ситуацията продължава да е много сериозна. А рисковете стават все повече. 

"Равносметката е печална след този 7 октомври. Както за Израел, така и за палестинците в Ивицата Газа и за Ливан. Ескалира напрежението в региона. Водят се реални войни на Израел срещу "Хамас", на Израел срещу "Хизбула" и това, което е най-печалното е, че жертвите в Ивицата Газа, по твърдение на местните палестински власти, са над 40 000 души. По голяма част от тях са цивилни", коментира Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на предаването "Директно".

По негови думи израелското общество все още е в шок от това, което претърпя на 7 октомври миналата година.

"Близо 1200 израелци бяха убити при тази атака и 250 заложници бяха взети, част от които бяха разменени за палестински затворници, част бяха убити, а за още 98 души не се знае каква е съдбата им", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него службите за сигурност на Израел са допуснали пропуски.

"Може би дори не толкова при наблюдението на това какво става в Ивицата Газа, а при анализа на информацията и оценката на това какви последици може да има, от това което виждаме", посочи Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.