Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Поскъпването на водата не е достатъчно?

Трябва подкрепа за домакинствата с финансови затруднения, смята Калоян Стайков

08.10.2024 | 15:52 Редактор:

Водата в различни населени места поскъпва, а "Tоплофикация" отново има сериозен проблем с парите. На този фон България не прави почти нищо за централите на твърдо гориво, които произвеждат ток. Така не само, че няма да получим пари по Плана за възстановяване, но може и да бъдем санкционирани.

"Ако питате потребителите, никое поскъпване не е оправдано, но знаем, че през годините цената на водата е твърде ниска, за да покрие разходите на дружествата, включително новите разходи за инвестиции. Това е и голямата причина на много места да няма вода, да има чести аварии, течове и каквото се сетите. Ако този допълнителен разход автоматично се прехвърли към цените на потребители, разбира се те ще скочат драстично. Трябва да се помисли за някакъв комбиниран подход", заяви икономистът Калоян Стайков в студиото на "Директно".

Важно е да се обърне внимание на социалната политика, която трябва да подкрепя домакинствата с финансови затруднения. Стайков подчерта, че не е достатъчно да се увеличи цената на водата, без да се осигурят адекватни механизми за подпомагане на най-уязвимите. 

"Трябва да има насрещна социална политика, така че домакинствата, които изпитват затруднения, да бъдат подпомогнати адекватно", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Стайков посочи, че текущите разходи, като цените на електрическата енергия и работната заплата, също влияят на ценообразуването.

Относно "Топлофикация", Стайков коментира, че проблемът не е нерешим, но е политически неудобен. Той подчерта, че софийската "Топлофикация" е частично субсидирана от всички потребители в страната. 

Гледайте целия разговор във видеото.