fallback

Гражданските организации под прицел: Как депутати подлагат на риск НПО

В проектозакона за чуждестранните агенти има редица рискове, смятат Юлия Георгиева и Юлия Андонова

04.10.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

Малко преди да закрият 50-ото Народно събрание и да пренесат идеите си в следващото, депутати взеха на прицел голяма част от неправителствените организации. В обхвата на идеята за закон, забраняваш дейността на чуждестранните агенти, попаднаха всички организации, които получават финансиране над определена граница от чужбина.

"Този закон не за първи път е обект на дискусия и не за първи път се вкарва за разискване в Народното събрание. Тревожното в него е агресията и внушението, че гражданските организации не правим добри неща за хората в тази страна, че сме вредни и подвластни на различни влияния. Измества се фокусът. Като неправителствена организация, ние и към настоящия момент подлежим на контрол", каза Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С." в студиото на предаването "Директно".

"Аз съм сигурна, че ще има такъв опит да бъде внесен отново. Те хората си имат някакъв план, който си следват. Някаква част от тези изключително мракобесни опити преминаха като тази за така наречената "пропаганда" на сексулаността в училище и тя мина. Ще бъде безумно, ако минат, защото ще стане така че голяма част от услугите, които се предлагат в страната по отношение на образование, социални дейности и други ще бъдат прекратени напълно", коментира Юлия Георгиева от Центъра за хуманни политики пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback