Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Военен експерт: На ръба сме на много голям военен конфликт

Намесата на Иран ще доведе до включване на САЩ, смята Ивайло Иванов

02.10.2024 | 18:30 Редактор:

Заради обстановката в Близкия изток днес премиерът свика Съветът по сигурността. Заседанието продължава близо час. А в петък се събира и Консултативният съвет по национална сигурност.

"За съжаление, сме на ръба на голям военен конфликт и до голяма степен това ще зависи от израелския отговор на иранската атака. Такъв несъмнено ще има. Бенямин Нетаняху снощи заяви, че Иран ще си плати за това, което е направил, Иран е допуснал голяма грешка и ще има сериозен отговор. Иран се опита да снижи напрежението, заявявайки, че всъщност за него нещата са приключени, постигнал е целите, които си е поставил и не смята да има втори удар, но отговори, че ако Израел атакува ирански цели, ще има много по мащабен удар", коментира военният експерт Ивайло Иванов в студиото на "Директно".

По негови думи няма никакво съмнение, че Израел ще отговори, тъй като това е част от израелската стратегия.

"Това, което израелският премиер в момента прави, е, атакувайки "Хизбула" и хутите, показва, че всеки, който си позволи да атакува Израел, където и да се намира в Близкия изток, ще бъде намерен", каза още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че прякото включване на Иран ще доведе и до намесата на САЩ, както и на други сили в региона.

Гледайте целия разговор във видеото.