fallback

Мариян Събев: Украинските държавници са благодарни на правителството ни, че не пречи на помощта за Киев

Украйна е наясно, че има приятели, но няма съюзници, разказа експертът по сигурност

02.10.2024 | 21:02 Автор: Калина Донкова

Всички доставки на снаряжение за европейските членове на НАТО, които се осигуряват от американски производители се забавят, а в това число влиза и българската поръчка за изтребителите F-16, както и изтребителите, планирани за Украйна.

На този фон властите в Киев са благодарни на че българското правителство не пречи активно.на военната помощ, идваща от страната ни. Това разказа експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев в предаването "Директно", дни след свое посещение в Киев, където се е срещнал с високопоставени украински държавници и военни ръководители.

Украйна е наясно, че има някои приятели, но няма съюзници, категоричен е той.

"Вторият план е, че има други съюзнически държаваи, такива които се предполага, че са съюзнически, които активно пречат на доставката на оръжия и средства за отбрана дотолкова, доколкото тя се ивършва от частни лица. Решението на нашето държавно ръководство беше сравнително ограничено, що се касае до военната помощ, но е обществено известен факт, че военната ни индустрия работи за предоставянето на снаряжение и снаряди за украинската армия", изтъкна Събев.

Украйна е дом на изключителни иновации във военното дело, военното производство и разработването на технологии. Въпросът с обезпечаването на нуждите на украинската отбрана обаче има две страни, разказа още експеретът.

"От една страна трябва да разгледаме готовността на самата военна индурстрия да подсигурява необходимостите на собствената си армия и, разбира се, необходимостта от външни доставки, тъй като те обективно не могат да разработят всякакви системи", обясни той.

Машината на руската пропаганда в Украйна е почти изкоренена, убеден е експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

"Руското информационно облъчване не успява да проникне в украинската душа. Украинците са европейци в същността си и руската имперска пропаганда няма място", каза Събев.

А животът в столицата Киев следва собствен и донякъде нормален ритъм, мисли той.

"Киев е една красива европейска столица, много повече от София напоследък. Хората там изглеждат привидно спокойни, умората си личи категорично в лицата им, но отчаяние няма. За външни хора като мен, това да летят ракети, кинжали и дронове в небето, по няколко пъти на ден, а понякога и всеки час, ние го изпитахме за първи път, но населението там е свикнало с това. Те са изключително силни и тяхната увереност в продължаващата им борба е категорична", сподели още Мариян Събев.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback