Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Експерт: Ливан не участва в конфликта между Израел и "Хизбула"

Ситуацията наистина е притеснителна и са възможни различни развития, каза Йордан Божилов

01.10.2024 | 18:30 Редактор:

Израел започна сухопътна офанзива в Ливан, а Белият дом съобщава, че "Хизбула" се подготвя за отговор с балистични ракети по израелски цели. На този фон - засилват се опасенията от нова гражданска война в Ливан, а авиокомпании масово отменят полетите си до Тел Авив и Бейрут.

"Държавата Ливан има свои въоръжени сили, но тези въоръжени сили не участват в конфликта между Израел и "Хизбула". "Хизбула" са паралелни въоръжени сили на една организация, която е считана от много държава за терористична. "Хизбула" като въоръжени сили, се счита, че има повече способности даже и от армията на Ливан. Това е ключово да се знае, защото вече ливанското правителство каза, че то не участва във войната, даже ливанските въоръжени сили бяха изтеглени от регионите, където се провежда операцията", коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в ефира на "Директно".

Той отбеляза, че ситуацията наистина е притеснителна и са възможни различни развития, включително и разпространяване на конфликта към други държави или извършване на терористични атаки.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПЕНКО
преди 26 минути
КАКЪВ ИЗРАЕЛ БЕ НЕСВЕДУЩИ --БЪДЕЩИ МРТЪВЦИ !?!?!?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар