fallback

Студентите искат да са психолози, загърбват математиката и физиката

"От чужбина има сериозен интерес", отбеляза Ангел Стойков

30.09.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

Редица университети и тази година не успяха да запълнят обявените свободни бройки за студенти. Някои дори не събраха желаещи за магистърски програми. Част от мненията са, че качеството на обучение не се е повишило особено, но за сметка на това има увеличени годишни такси.

"Най-търсените специалности към днешна дата са психология, дигитален маркетинг, компютърни науки. Хубаво е да отбележим, че за медицината продължава търсенето и за едно място се борят между трима и четирима човека, в зависимост от определения университет. От чужбина има много сериозен интерес и прави впечатление, че някои университети, в частност медицинските, правят специално откриване на учебната година за своите чуждестранни студенти", коментира председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков в студиото на предаването "Директно".

Специалностите, които изпитват най-големи затруднение за запълване на своите групи са направленията като математика, физически и химически науки, енергетика.

Студентските общежития продължават да са тема на разговор сред обучаващите се в университетите. Въпреки че някои от тях са ремонтирани, около 130 общежития в страната остават в употреба, но не всички отговарят на съвременните стандарти. Според плана, до 2027 г. трябва да бъдат ремонтирани още 30 общежития, но този процес изисква допълнителни средства и внимание от страна на държавата.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback