fallback

Ниската безработица в България прикрива остър недостиг на квалифицирани кадри

"За страни като България, този проблем е сравнително нов", отбеляза проф. Васил Киров

27.09.2024 | 18:30 Автор: Деси Николова

Нивата на безработица в България остават сравнително ниски на фона на влошаващите се тенденции в редица Европейски страни. Въпреки това у нас е налице остър недостиг на квалифицирани работници.

"Трудовият пазар в България преди пандемията се движеше много добре. Нивата на заетост нарастваха, а нивата на безработица намаляваха. Когато започна пандемията, имаше един много рязък спад и той бе наваксан в рамките на около две години. В България в момента нивата на безработица стоят доста добре в един сравнителен европейски план. Проблемът много често е липсата на хора, липсата на кадри за българската икономика, в българската индустрия", коментира заместник-директорът на Института по философия и социология при БАН проф. Васил Киров в студиото на предаването "Директно.

А от много време говорим и за друга статистика – че 1 милион българи нито учат нито работят. От друга страна, експерти отчитат, че прекалено дългата политическа криза ще влоши картината. На този фон бизнесът отчита и друг проблем - липсата на квалифицирана работна ръка.

"За страни като България този проблем е сравнително нов. През 90-те и първото десетилетие на 2000-те години имаше голяма безработица и този проблем с недостига на кадри и умения се наблюдаваше по-скоро в развитите икономики - в Западна Европа и Северна Америка. От 2016-2017 година, този проблем се наблюдава и в Източна Европа. Този проблем има конкретни измерения, има конкретни професии, в които има недостиг, има региони, има сектори и индустрии, в които няма хора. Нещата са много сложни. В България много неблагоприятен фактор е свързан с демографската криза и със застаряването на населението", отбеляза проф. Киров пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback