Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Сушата и горещините удариха тежко българските овощари

"Годината не се отнесе добре към семковите овощни видове", каза Павел Спасов

27.09.2024 | 14:56 Редактор:

Поредни притеснения пред земеделците у нас. Този път овощарите сигнализират за проблеми с продукцията и изкупните цени след тежките жеги и сушата от това лято.

"Тази година имаше екстремни температури и много ни затрудни. Различните овощни видове дадоха различна реколта. Някои дадоха добри, някои дадоха средни, някои дадоха лоши, а някои се издадоха. Годината не се отнесе добре към семковите овощни видове, специално към крушите и към ябълките", коментира Павел Спасов, който е член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари в ефира на "Директно".

От друга страна, култури като праскови и кайсии са показали по-добра устойчивост в районите с напояване. Прасковите, които са привикнали към по-топли условия, са дали средни до добри реколти, докато кайсиите са пострадали в някои региони, където добивите са били значително по-ниски от обичайното.

Спасов изрази опасения пред Bulgaria ON AIR, че тази есен и зима ще има повече вносни плодове на пазара, поради слабите добиви на местни сортове. Това ще засили конкуренцията, като българските плодове, макар и с по-добри вкусови качества, често са по-малко конкурентни на външния пазар.

Ценовата ситуация също е предизвикателство за българските производители. Изкупните цени на плодове като праскови остават ниски – около 60-70 стотинки за килограм, докато в магазините цените достигат 4-5 лева. Спасов подчерта, че слабата индустриална структура в страната и липсата на конкуренция между преработвателите на плодове допринасят за този проблем.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа
Но в същото време изпускахме невиждани количества вода, за да се въртят перктие на нечии ВЕЦ-ове. Сигнализирай за неуместен коментар