fallback

Музей "Етър" приема наградите "Жива" за славянски култури

"Недвижимото наследство, каквито са езиците, са много важни", отбеляза Андрея Рихтер

25.09.2024 | 15:07 Автор: Деси Николова

Музей "Етър" е домакин на Десетото издание на престижните награди "Жива". Организатор на събитието е фондация "Форум за славянски култури". То ще се състои между 26 и 29 септември 2024 г.

"Имаме удоволствието, че около 110 участници ще дойдат в Габрово. Това е десетото издание. Започнахме с наградите през 2006 година, защото не знаехме много за славянското наследство на страните в региона. Има най-различни истории за музеите във всяка една от страните ни", каза директорът на фондация "Форум за славянски култури" Андрея Рихтер в студиото на "Директно".

Част от страните, които са включени, са Полша, Чехия, Словакия, България, Словения, Хърватия, Северна Македония и Украйна.

"За мен недвижимото наследство, каквито са езиците, днес са много важни. Имаме списък на недвижимото имущество на UNESCO, в което са включени много паметници. Нашите езици и кирилицата са важно наследство. В тези три дни и половина ще имаме презентации на 22 музея от 9 страни. Ще имаме специален гост за тазгодишното издание. Това ще бъде за наградата наследство в движение. Ще срещнем етнографски музеи, музеи на открито, галерии", уточни Рихтер пред Bulgaria ON AIR.

Официалната церемония е на 27 септември от 19:00 ч. в Дома на културата в Габрово. Домакин е Регионален етнографски музей на открито "Етър".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback