Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Лятото на 2024 година е едно от най-топлите изобщо

"Жегите бяха дълги, организмът ни не можеше да си почине", коментира доц. Лилия Бочева

23.09.2024 | 18:10 Редактор:

Тази година лятото ще бъде запомнено с поредицата от много топли дни през юли и с това, че рязко свърши в края на август. Синоптиците са категорични, че картината ще се променя и резките амплитуди няма да са нещо учудващо.

"Лятото на 2024 година е едно от най-топлите. Може би най-горещото, но това е по предварителна оценка. Жегите бяха дълги, това беше основното, което се усеща от хората, защото продължителен период с много високи температурите действа много тежко върху човешкия организъм. Това лято за първи път от много време, последните 12-13 години, започна още в началото на юни с високи температури, в много райони на страната над 32 градуса", коментира директорът на департамент "Метеорология" в НИМХ доц. Лилия Бочева в студиото на предаването "Директно".

Тя добави, че нощните температури в периода на най-големите жеги не падаха под 20 градуса. При такива тропични нощи в поредни дни, особено в градска среда, не дава никаква възможност на организма да отпочине и тялото се намира в топлинен стрес през цялото това време.

Гледайте целия разговор във видеото.