fallback

Българските деца са възпитани с лоши хранителни навици

Трябва да бъдат правилно обучени, казаха д-р Олга Антонова и Яна Алексиева

23.09.2024 | 18:07 Автор: Деси Николова

Децата у нас нямат навик да ядат риба, но за сметка на това пият енергийни напитки. И двете твърдения са на база проучване за хранителните навици на учениците. Според данните още на 7-годишна възраст децата посягат към енергийните напитки. И това не е всичко – всяко пето дете не спортува.

"В България, въпреки че сме морска държава, в домакинствата е доста ограничена консумацията на риба. Много често не се готви риба в семейството. От резултати в проучването към 25% от децата ядат един път седмично риба вкъщи, което е малко. Трябва да се яде два пъти седмично риба", коментира специалистът по медицинска генетика и нутригенетика д-р Олга Антонова в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи причините за това са лошо възпитани хранителни навици и това, че децата са оставени да ядат каквото искат.

"Хранителните навици се формират в семейството, в детската градина, в училищната среда, както и през поведение, модел и достъп до храна и програми, които промотират и разказват на децата какво е това здравословно, балансирано хранене, но и не само. Здравословното хранене е част от голямата тема за здравето на нашите деца", каза изпълнителният директор на асоциация "Родители" Яна Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Антонова за децата е важно да бъдат балансирано обучавани в спортни дейности, като освен спорт, трябва да имат активен живот, да имат ходене, да имат бягане, но и да имат хранене, което да бъде равномерно разпределено - закуска, обяд и вечеря.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback