Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Деца между 10 и 14 години все по-често попадат в лапите на педофилите в мрежата

"Доста грозни неща стигат до нас", каза Антоанета Василева

20.09.2024 | 13:06 Редактор:

Само за първите три месеца в Центъра за безопасен интернет са постъпили над 30 хиляди сигнала за тормоз над деца. Според други данни от 1 януари до 1 септември на Националната телефонна линия за деца са получени 19 300 обаждания за случаи на тормоз над подрастващи. Оказва се, че цифрите са още по-сериозни напред в годината.

"Опасявам се, че тази тенденция се задълбочи във второто и третото тримесечие. Това, което прави впечатление, още в първото тримесечие, че тези над 33 хиляди сигнала касаят около 30 хиляди деца. Това е доста притеснително. Означава, че все повече деца на възраст между 10 и 14 години са в мрежата и стават жертва на педофили, които успяват да ги подведат и да изпратят свои снимки, да правят видеа и дори повече. Доста грозни неща стигат до нас през горещата линия", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет в студиото на предаването "Директно".

През второто тримесечие на годината в Центъра са постъпили 100 хил. сигнала. Тенденцията продължава да е тревожна. 

"Ако има нещо добро в статистиката за второто тримесечие е, че само 12 хиляди сигнала са касаели територията на България и сме ги изпратили към дирекция "Киберпрестъпност", а всичко останало касае сексуална онлайн експлоатация на деца в други държави. Това означава, че ние сме открили или са ни докладвали съдържание с онлайн експлоатация на деца, тоест педофили, които са стигнали до деца, но материалите, които сме открили не се намират на сървъри на територията на България", поясни Василева за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.