Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България не е готова за въвеждането на новия механизъм за такса смет

Има много неясноти по въпроса, коментира Ивайло Симеонов

20.09.2024 | 12:35 Редактор:

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм, по който трябваше да се изчислява новият данък смет. Първоначалната идея бе от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм, като така по-голяма тежест щеше да падне към замърсяващите.

"Голяма част от колегите са прави в това, че имат огромното безпокойство, че за една година нищо няма да се промени, защото ние в много от случаите сме изправени пред обстоятелства, в които нямаме съответните юрисдикции и правомощия да променим правилата и средата, че да стигнем до едно намаляване на генерирането на отпадък на нашите съграждани. От друга страна, ако има добро сработване между държавната, законодателната и местната власт, винаги се достига до едни добри резултати. Предвид тежката политическа криза в страната, не знам дали ще има с кого да разговаряме", коментира заместник-председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините Ивайло Симеонов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи това отлагане на механизма за такса смет е било необходимо.

"Не мога да кажа дали има губещи, или печеливши в тази ситуация, но това беше една необходимост, която щеше да изправи България и българския народ в една изключително тежка ситуация, дори една катастрофа, която се радвам, че в лицето на министъра на финансите, министъра на екологията и в народните представители намерихме съмишленици за това да алармираме, че България не е готова за въвеждането на тези мерки, поради много неясноти и поради много инструменти, които трябва да имаме, за да можем да преминем към тази стъпка", каза още Симеонов за Bulgaria ON AIR.

Ивайло Симеонов, който е и кмет на Елин Пелин, коментира и състоянието на инфраструктурата в района на експлозиите, които станаха там, след като склад за фойерверки се взриви преди два месеца.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа