Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Вендинг машините за лекарства са част от поредната предизборна кампания?

Наталия Маева и Николай Добрев са категорично против законопроекта

19.09.2024 | 15:40 Редактор:

Проблемите в предложението за промени в Закона за лекарствата, според което трябва да бъдат поставени вендинг машини за различни медикаменти, набират своята скорост. В обяснение политиците, предложили тази идея, се опитват да кажат, че целта е друга - да има достъп до лекарства за пациентите от малките населени места. Въпреки това, аргументите против са повече "против", отколкото "за".

"Силно се надявам това да не заличи нашето дълго образование, което е малко над 5 години, защото това е една от регулираните професии в България. Преди няколко дни видяхме едни нови първокурсници, които имат много голямо желание да се включат в помощта на общественото здраве и как да им кажем на тези хора - учете 5 години и изведнъж ще се поставят вендинг машини, вашите качества няма да може да употребите правилно", заяви председателят на Асоциацията на студентите по фармация Николай Добрев в ефира на предаването "Директно".

По негови думи дори лекарствата без лекарско предписание крият риск от това да бъдат предозирани и да не бъдат правилно употребявани.

"В момента се намираме в поредната предизборна кампания. Появата на този законопроект и идеята толкова бързо да бъде внесен между първо и второ четене крие лобистки интереси", председателят на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония Наталия Маева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи така се поставя един голям сектор от българската икономика под риск.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа