Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Фармацевти против автоматите за лекарства заради опасност за контрола и здравето

Вендинг машините не решават проблемите в сектора, каза още Димитър Маринов

17.09.2024 | 18:34 Редактор:

Българските фармацевти са в протестна готовност. Причината са промените в Закона за лекарствата. Текстовете касаят продажбата на медикаменти чрез автомати.

"Законопроектът се появи лятото, в едно особено време на безтегловност. В момента, в който видяхме текстовете, ние пуснахме нашето становище до Здравната комисия, съответно на първо четене, то беше изказано там. Почти нямаше дискусия, просто "говорете си, не ни пречите". Ако действително имаше желание за диалог, защото веднага след това пуснахме писмо до всички парламентарни групи, от които само една парламентарна група ни прие, проведохме конструктивен разговор с тях, разбраха нашите съображения, но вносителите и до ден днешен не са ни потърсили за контакт. Този разговор не трябва да се води през медиите", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов в студиото на предаването "Директно".

По думите на Маринов информацията, че в 13 областни града няма денонощни аптеки, е остаряла. Вече са отворени 9 нови денонощни аптеки в тези региони благодарение на приетата през 2023 г. методика за стимулиране на аптеките в отдалечените райони.

Относно предложението за вендинг машини, които да продават лекарства без рецепта, Маринов изрази съмнение относно ефективността им. Според него, тези машини не само ще се конкурират с аптеките, но и изискват значителни разходи за поддръжка и обслужване. Освен това съществува риск те да бъдат използвани за продажба на лекарства без адекватен контрол и консултация, което може да доведе до злоупотреби и здравословни проблеми.

Маринов е на мнение, че целта на вендинг машините не е да улеснят достъпа на населението в отдалечени райони, а по-скоро да създадат нови възможности за бизнеса. Той отбеляза, че в България 98% от населението има достъп до аптека в рамките на 30 минути, което прави идеята за автоматите не толкова належаща.

Фармацевтичният съюз настоява за по-задълбочено обсъждане на въпроса, както и за продължаване на стимулирането на аптеките в малките и отдалечени населени места.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 812 гласа