Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Ще станем ли отново свидетели на феномена "бели бюлетини" на изборите?

ЦИК все още не е отговорила какви са причините, каза Цветелина Пенева

18.09.2024 | 15:36 Редактор:

Правителството изпрати писмо до Централната избирателна комисия с предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран вот.

Хартията беше доста според детайл на предишните избори, която според експерти бе виновна за появяващите се "бели бюлетини" при машинен вот.

"Причините да се говори за хартията по отношение на организацията на машинното гласуване беше феноменът "бели бюлетини", който наблюдавахме не само на последните избори на 9 юни, но и на предходни такива, но като че ли последните избори най-много наостриха вниманието на нас от Обществения съвет към ЦИК и ние затова още след идентифицирането на проблема и след края на изборния ден поискахме от ЦИК да направи анализ с помощта на експерти, за да се установи каква е причината за феноменът "бели бюлетини". За съжаление до ден днешен ЦИК не може да отговори на този въпрос", коментира Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК в ефира на "Директно".

Пенева подчерта пред Bulgaria ON AIR, че е важно тези проблеми да бъдат решени навреме, за да не се повторят на предстоящите избори.

Друг важен въпрос, който тя засегна, е сигурността на хартията, използвана при машинното гласуване. Възникват притеснения относно нейната прозрачност и възможността за нарушаване на тайната на вота. Според Пенева е важно да се направят допълнителни тестове, за да се уверим, че тази хартия ще запази тайната на вота и няма да създава проблеми.

Пенева също изрази критика към ЦИК за липсата на пълна прозрачност в техните заседания. Тя подчерта, че често микрофоните на заседанията се изключват, което пречи на обществото да следи дискусиите и да разбере причините за взетите решения. Според нея, тази липса на прозрачност подронва доверието в изборния процес.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 777 гласа