Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Спешната помощ в България: Линейки закъсняват, а системата изнемогва

Защо е важно всички да бъдем подготвени, коментират д-р Теодор Цанков и Андриан Георгиев

17.09.2024 | 14:28 Редактор:

Преди дни световната общност отбеляза Деня на първата помощ. В България това отново ни напомни за недостига на лекари, за бавно пристигащите линейки и за оплакванията на пациенти, че чакат твърде дълго пред спешните отделения в болниците.

"В България системата е такава, че не чакат пациентите твърде дълго за спешна помощ, когато стигнат в спешното отделение, те биват доста бързо приемани. Налага се да чакат повече, когато чакат линейка, защото екипите са твърде малко и няма как да се смогне", заяви д-р Теодор Цанков от Съюза на парамедиците в България пред "Директно".

По негови думи спешните отделения са изключително зле финансирани. Липсата на човешки ресурс е също много голям фактор.

Недостигът на екипи в спешните отделения подчертава колко важно е всеки гражданин да бъде обучен да оказва първа помощ, за да може бързата реакция да започне още преди пристигането на линейка.

"Все повече и повече хора проявяват интерес към курсовете по първа помощ и още по-добрата новина е, че всъщност има хора, които повтарят през няколко години курсовете си по първа помощ", каза инструкторът по първа помощ Андриан Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Въпреки очевидната нужда от по-добра подготовка по първа помощ, в България не съществуват задължителни правила, които да гарантират редовни опреснителни курсове за гражданите.

"Представям си го по следния начин - когато отиваш да подновиш шофьорската си книжка, задължително минаваш нов курс по първа помощ", каза още Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 256 гласа