Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България има остра нужда от закон за доброволчеството

Опитите за въвеждането му продължават вече десетилетие, отбеляза Ясен Цветков

17.09.2024 | 13:47 Редактор:

50-ят парламент няма да гласува закон за доброволчеството. Както няколко пъти досега, депутатите не намериха време. Само преди дни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ гласуваха темата да отпадне от дневния ред, макар и доста напреднала. Този път защото и те имали идеи, но не били готови с тях.

"Нямам обяснение защо всеки път става така. Хубаво е да попитаме хората, от които зависи това нещо да се случи най-накрая. Страната ни има остра нужда от въвеждането на такъв закон", заяви председателят на Националната асоциация на доброволците Ясен Цветков в студиото на предаването "Директно".

Той отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че опитите за въвеждане на този закон продължават вече повече от десетилетие и посочи, че в обществото съществува недоразумение относно обхвата на закона за доброволчеството. Често той се бърка със Закона за защита при бедствия, който урежда дейността на доброволците в случай на извънредни ситуации, като пожари.

Но законът за доброволчеството обхваща много по-широк кръг от дейности – от социални инициативи до опазване на околната среда.

Остава неясно кога този закон ще бъде приет, но според Цветков липсата на такъв акт ограничава развитието на доброволчеството в България и препятства включването на повече хора в обществено полезни дейности.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 256 гласа