Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Двусменният режим в училище натоварва всички

"Проблемите в образованието не са от миналата година", отбеляза Давид Кюранов

13.09.2024 | 19:00 Редактор:

Учебната година започва в понеделник, но с редица трудности на места. Част от проблемите също не са изчистени. На дневен ред все още е осъвременяването на образователната система. Изостава развитието на емоционалните умения и дигитално медийната грамотност на децата.

"Проблемите не са от миналата година, а от много по-отдавна. Ние ги поставяме в голяма степен отново с по-силен акцент, защото искаме ясни отговори и поемане на отговорност от страна на институциите, които се предполага да се занимават с разрешаването на тези неща. Точките, които изброяваме са директно свързани с благоденствието на децата в училище", заяви Давид Кюранов от Асоциация "Родители" в студиото на предаването "Директно".

Първата от тях е въвеждането на едносменен режим във всички училища.

"По закон то се въвежда като ангажимент на образователната система да се случи през 2016 година, това няма да се случи бързо, този срок е удължен до 2020, по-късно до 2028 година. Това все още не е факт. Двусменният режим натоварва всички в училище. Най-много децата", каза още Кюранов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.