Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Коментар: Трудно е да говорим за логика, когато става дума за съдебната власт

Беше добре, че се изчака решението на КС за избора на главен прокурор", смята Биляна Гяурова-Вегертседер

12.09.2024 | 18:30 Редактор:

През януари трябва да има избран нов главен прокурор, вече с редовен мандат. Това трябваше отдавна да се е случило, но поради редица причини гласуването бе отлагано. Под въпрос е как точно и кой да гласува за избора на обвинител номер 1.

"Беше добре, че се изчака решението на Конституционния съд, защото по този начин един въпрос, който от юридическа гледна точка беше по-скоро спорен, получи своето изяснение. От друга страна, лицето, което беше сезирало Конституционния съд с този въпрос, би трябвало да бъде успокоено от решението, защото в правното пространство се създаде по-голяма предвидимост по този казус", коментира директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в студиото на предаването "Директно".

Тя не бе сигурна дали трябва да започне веднага тази процедура с всичките си условности.

"Трудно е да говорим за думата логика, когато говорим за нещата, които се развиват в съдебната власт, особено след решението на Конституционния съд от края на юли месец, с което бяха обявени като противоконституционни много голяма част от промените за съдебната власт. За мен трябваше да има един разговор, какъвто аз не видях - кой от всички тези варианти трябва да се случи. За мен не виждам разумно обяснение защо никой от парламентарно представените политически сили не внесе предложение за процедурни правила, по които да се развие процедурата за избор на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота", каза още Вегертседер пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.