fallback

Николай Свинаров: Ще мине време, докато станат ясни причините за авиокатастрофата с L-39ZA

Авиацията трябва да се обновява, каза бившият министър на отбраната

13.09.2024 | 18:25 Автор: Вяра Димова

Катастрофа с учебен военен самолет при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО в авиобаза "Граф Игнатиево". При инцидента са загинали двама пилоти. В периода 1946-2021 г. със самолети на българските ВВС са се случили над 70 катастрофи, при които са загинали над 150 пилоти. 

"Тъжно е за всеки един българин, когато български военен загине в мирно време на територията на България. Вероятно причините ще бъдат намерени доста по-късно от специалистите. Ние стреляме на посоки", коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в предаването "Директно", който също изказа съболезнования към близките на загиналите пилоти. 

За самолетите е важно, освен обновяване, да има обновяване и на авиацията, подчерта той.

"Важно е, ако искаме да имаме адекватни военни сили, да имаме други принципи. Говори се за увеличение на заплатите на военните, но трябва да се оценяват и много рискови фактори. Училището в Долна Митрополия готви прекрасни пилоти. Не е въпрос на пари, те са мотивация, което влияе на цялостното психическо развитие. На пилотите трябва да им се осигуряват допълнителни възможности за рехабилитация, за повече почивки", заяви Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Има ли пари за отбрана?

"Трябва да има политическа фигура с достатъчно политически авторитет, която да бъде министър на отбраната, от която ще зависи финансирането на Плана за модернизация. Ако чакаме политическа зрялост, гниенето ще настъпи преди настъпването на зрелостта. Спешно трябва да се намерят мерки. Трябва да бъдем адекватни членове на Алианса", настоя той.

Според бригаден генерал Спас Спасов нашите пилоти летят малко. 

"Много подготвени пилоти. Трябва да се акцентира върху подготовката. Инциденти са ставали винаги. Участвал съм в много учения. Допускали сме и грешки, каквито всеки може да допусне. Напрежението е много голямо и може да бъде допусната грешка. Ако възникне и техническа неизправност, добрият пилот ще действа навреме и ще предотврати развитие на ситуацията към аварийна", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback