Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Как технологиите могат да подобрят учебния процес, без да пречат?

"Пълната забрана не е правилна", смята Албена Спасова

12.09.2024 | 15:54 Редактор:

Франция и Унгария забраняват мобилните телефони в час, а Австралия дори обмисля рестрикция до социалните мрежи за деца. У нас проблемът става все по-значим, защото реално децата имат достъп до всякакво съдържание. На този фон - въвеждайки все повече дигитализацията в клас, МОН търси универсално решение за електронния дневник.

"За нас като родители, като професионалисти и граждани на това общество най-важната задача, която имаме е да се грижим за децата. В Унгария се извършва пълна забрана на абсолютно всички устройства, което лишава нас хората, които сме отговорни за възпитанието и образованието на децата от една възможност да ги научим правилно да ползват тези технологии и остава единствено и само свободното им време, в което те така или иначе сърфират в различни социални мрежи. Не смятам, че подходът на пълна забрана, така както е възприет в Унгария е правилен, защото той не ни дава възможност да покажем как правилно трябва да се ползват технологиите", заяви съоснователят на ЕдТех Албена Спасова в студиото на предаването "Директно".

Вместо пълна забрана, Спасова предлага подход, при който на децата се предоставят устройства, предназначени единствено за учебни цели, свързани с училищната мрежа, без достъп до социални мрежи или разсейващи приложения.

Използването на технологии в учебния процес може да доведе до значителни ползи за учениците. Гостът спомена проучвания, които показват, че учениците, използващи технологии в клас, постигат по-добри резултати. Това се дължи на факта, че технологиите могат да подобрят фокуса и ангажираността им, когато се използват правилно. Спасова също така подчерта, че различни приложения и технологии, като изкуствения интелект и добавената реалност, могат да направят учебния процес интерактивен и ангажиращ.

Гледайте целия разговор във видеото.