Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Прецедент ли създава решението на ВАС за електронната регистрация на ДПС?

"Практически тази коалиция ще бъде регистрирана и ще участва в изборите", отбеляза Диана Евтимова

11.09.2024 | 18:30 Редактор:

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше отказано на "Движение за права и свободи - Ново начало" регистрация с документите, които те бяха подали в 0:05 часа по електронен път. 

"От решението малко по-рано днес стана ясно, че това е абсолютно легитимен начин за подаване на документи за регистрация в участие на изборите от страна на партии и коалиции. В решението също бе посочено, че не е необходимо подобно заявление да бъде подадено в съответните срокове,  които иначе бяха зададени от ЦИК, че няма проблем да бъдат подадени в тези срокове. Това е един от моментите, който беше по-съществен в решението и на който се обърна внимание, защото имаме прецедент веднъж, че става въпрос за документи по електронен път и втори път, че е извън времето, което е подадено като стриктен график от страна на ЦИК", коментира Диана Евтимова от Института за развитие на публичната среда в студиото на предаването "Директно".

Сега обаче се повдига въпросът дали другият председател на ДПС, а именно Джевдет Чакъров, би могъл да оттегли документите на "ДПС - Ново начало".

"Решението на ВАС задължава ЦИК да регистрира незабавно "ДПС - Ново начало", тоест може да очакваме, че практически тази коалиция ще бъде регистрирана и ще участва в изборите. Ако ЦИК регистрира "ДПС - Ново начало", тогава партията ДПС не може да участва нито самостоятелно, нито в коалиция, защото не може два участника в изборите да представляват една и съща партия", разясни Евтимова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.