fallback

Какво предстои за България в новия състав на Европейската комисия?

"Ресорите не принадлежат на държавите, а на комисарите", отбеляза доц. Иван Стойнев

10.09.2024 | 18:30 Автор: Деси Николова

Представянето на новия проектосъстав на Европейската комисия беше отложено за другата седмица. Преди ден Урсула фон дер Лайен поиска от служебния премиер Димитър Главчев официално да предложи Екатерина Захариева като единствен кандидат за български еврокомисар.

Базираното в Брюксел издание "Политико" вече писа, че евентуално страната ни ще получи ресор Управление на кризи и хуманитарна помощ. Предстоят обаче изслушванията в Европейския парламент.

"Сценарият не се променя кардинално. Със сигурност ще има промяна. До днешния ден Фон дер Лайен е правила структурата и персоналния състав съобразно предложените кандидати, съобразно изслушванията, които тя е направила, запознала се е с тяхната експертиза и е определила съответните ресори. На базата на промяната на един кандидат с друг, това означава, че тя ще трябва да се запознае с експертизата и биографията на новия кандидат от Словения и вече да прецени дали няма да се наложи преструктуриране на съответните ресори", коментира преподавателят по Европейско право в СУ доц. Иван Стойнев в студиото на предаването "Директно".

Що се отнася до слуховете, че България може да получи ресора за управление на кризи и хуманитарна помощ, гостът отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че е важно да се разбере, че ресорите не принадлежат на държавите, а на комисарите, които ги изпълняват в рамките на Съюза. Въпреки че това е важен ресор, той не разполага със значителен финансов ресурс в сравнение с ключови политики като кохезионната и селскостопанската.

Процедурата за утвърждаване на комисарите тепърва ще премине през съвета и Европейския парламент. Дори ако българската кандидатура бъде издигната, тя трябва да премине през изслушване в съответните парламентарни комисии, но отрицателно становище не води автоматично до отхвърляне на кандидата.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback