fallback

Без освобождение - няма съединение, без независимост - няма свободна България

Хората рядко си спомнят за тези събития, смята Миглена Георгиева

06.09.2024 | 18:30 Автор: Деси Николова

Всяка година на 6 септември говорим за Съединението, за това как в Пловдив традиционно мият с шампоан, но рядко си даваме сметка за значимостта на тези събития. Вероятно много хора ще кажат, че без Освобождение е нямало да има Съединение, но по тази теза споровете са много.

"Наистина без освобождение, няма как да има съединение. Без независимост обаче след това няма как да има българска държава, ние ще продължим да сме васални на една друга държава, тогава става въпрос за Османската империя. Когато говорим за независимостта, трябва да кажем, че ако следваме историческата хроника на събитията, ние независимостта трябва да я честваме на 6 април, а не на 22 септември, защото на 6 април е подписан договорът, с който Османската империя признава независимостта на България през 1909 година", коментира авторът на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева в студиото на "Директно".

Според нея хората дори и на тази дата не си спомнят за това събитие, тъй като това е свързано с няколко почивни дни, през които пътуват, гледат да удължат лятната си ваканция и активният живот не е започнал.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback