fallback

Икономист: Неравенството в доходите в България остава голямо

"Въпреки позитивната динамика", отбеляза Адриан Николов

05.09.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

През 2023 г. най-високата заплата у нас е била - 2,3 млн. лв. на месец. Така, човекът който я получава е взел почти 28 милиона за една година. Други четирима са получили годишно между 27 и 17 милиона.

"Данни за заплатите потвърждават тезата, че през последните години в България остава много голямо доходното неравенство, въпреки позитивната динамика и свиването на индикаторите за неравенство. Трябва да направим две важни обяснения, които се отнасят до двата края. Едното се отнася до най-големите куриозни заплати, които звучат като фантастично, като нещо от някоя друга държава, но най-вероятно не става дума точно за заплати в този случай. Най-вероятно става въпрос за разпределяне на дивидент, чрез заплата, което спестява малък елемент от данъка", коментира старши икономистът в Института за пазарна икономика Адриан Николов в студиото на предаването "Директно".

На другия полюс повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация. Броят им е нараснал с 8% спрямо първите шест месеца на изминалата година.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback