Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Проф. Касчиев: Курската АЕЦ няма стоманенобетонна защитна обвивка

"Тя е от чернобилски тип", отбеляза експертът по ядрена енергетика

03.09.2024 | 19:00 Редактор:

Във време на военни конфликти, светът гледа плахо към ядрените мощности. Рисковете за Запорожката АЕЦ съвсм не са отминали, както и тези към другите централи в Украйна. На фона на всичко това Русия и Беларус ще подпишат споразумение, с което ще си гарантират сигурност при използването на ядреното оръжие.

"Когато се води война, не може да се изключи възможността от инцидентна или злоумишлена атака. Тук най-вече трябва да говорим за Курската атомна централа. Тя е на няколко десетки километра от фронтовата линия в момента. Това е централа, която за разлика от тези в Украйна, е от чернобилски тип - без стоманенобетонна защитна обвивка. Това е едно индустриално сдание, което може да бъде поразено дори с обикновен артилерийски снаряд", каза експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев в студиото на предаването "Директно".

Той подчерта обаче, че такава авария, каквато се случи преди 38 години в Чернобил не може да се повтори. Проф. Касчиев отбеляза, че преди няколко дни бе спрян един от двата блока на централата в Курска област.

"Когато реакторът се спре, всички краткоживущи радиоактивни изотопи се разпадат, а това са радиоактивни благородни газове, които много лесно се разнасят. След няколко седмици се разпадат всички изотопи на радиоактивния йод, който също е една голяма радиационна заплаха. Рискът от разнасяне на радиоактивни изотопи намалява с времето", поясни проф. Касчиев за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.