fallback

Ваня Нушева: Балканските политически страсти надделяха

Слаба подготовка на ЦИК, отбеляза Стефан Манов

03.09.2024 | 18:30 Автор: Деси Николова

С невиждана ситуация започна приемането на документи в ЦИК за двете крила на ДПС. Не само, че не е ясно как ще продължи всичко, но и не се знае какво ще се случва при регистрирането на листите по места.

"Тази ситуация, в която има борба някой да внесе първи документите си, е доста пресилена и преувеличена. Дори самите членове на Централната избирателна комисия придават едно значение. Кой е първи, кой е втори, в случая няма никакво значение, защото решението за регистрацията ще бъде взето в пленарния състав на комисията, където с мнозинство от 2/3 трябва да бъде взето едно такова решение и практически няма значение кой е първи и кой втори. Дали има входящ номер не знаем, нямало пореден номер. Този вид казуси са характерни за едно буквоядно тълкуване на българските закони", коментира зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов в ефира на предаването "Директно".

По негови думи до ситуацията се е стигнало и заради слабата подготовка на юристите в ЦИК.

"Вчерашният ден беше ден, в който балканските политически страсти надделяха и ЦИК беше в нелеката позиция да се колебае какво решение да вземе и дали изобщо да стартира процесът, защото имаше прецедент, буквално физически не можеха да заемат местата си. Ако опитаме да видим какви са последиците и другите критични моменти в процеса по регистрация на партиите и кандидатите, можем да направим следния извод - когато политическите партии не са стабилни, не са в състояние да вземат решение в резултат на широко обсъждане и механизмите на вътрешнопартийната демокрация, когато имаме един такъв лидерски авторитарен тип за управление, те изпадат в една изключително критична ситуация и се налага външен човек да взима решение", заяви преподавателят по изборни системи в Софийския университет Ваня Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback