Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Смъртността от инсулт у нас е стряскаща и засяга все повече младите

Тревожна е статистиката, отбелязах доц. Росен Калпачки и Дорина Добрева

03.09.2024 | 14:25 Редактор:

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от тази в Eвропа. Част от лекарите казват, че ситуацията може да се влоши още повече. По-страшна прогноза предупреждава за ръст с 34% на инсултите към 2030 г. 

"Това е прогностичен ръст, който изхожда от това, че след десетина години населението ще е още по-застаряло, процентът на млади хора ще е още по-нисък и тогава чисто статистически процентът ще е по-голям. Има и подмладяване на инсулта, което не трябва да се подценява. Ние в линията профилактиката на болестта сме доста назад", заяви доц. Росен Калпачки от Центъра за лечение на инсулт към УМБАЛ "Св. Анна" в студиото на предаването "Директно".

По негови думи причината за липсата на профилактика може да се крие в народопсихологията на българина, както и в липсата на познание към болестта.

"Национален план няма, няма и започната работа по създаването му. Тревожна е статистиката. Пада възрастта и липсва запознатост на проблема сред всички заинтересовани страни. За да започнем национален план, около масата трябва да застанат изключително сериозни заинтересовани страни, които да имат цел да се намалят този брой инциденти", категорична бе председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.